Los derechos fundamentales de todo ser humano (La sanidad, la educación, la justicia, el derecho a una vivienda digna, a sacar adelante a una familia, a aspirar a una justicia real, accesible y gratuita...), nunca deberían ser objeto de negocio, especulación o privatización. Si un gobierno gestiona mal, cámbiese el gobierno. Pero que no se utilice la rentabilidad como argumento para el saqueo de los bienes públicos. Los derechos no tienen precio, ni son negociables.


sábado, 30 de enero de 2010

Cadenes i frau per correu

Atenció al nostre correu electrònic, Com hem vist en estes festes nadalenques en què, amb la millor voluntat, els nostres amics ens saturen de felicitacions més o menys elaborades les més perilloses són, sens dubte, les que vénen fetes des de pàgines a este efecte, com és el cas dels famosos gnoms a qui se'ls posa la cara d'algú, i es fan un ballet. Totes estes coses solen portar malware, és a dir, programari perjudicial que s'enquista en el nostre ordinador bé per a comunicar dades nostres o bé per a alguna activitat clandestina gens recomanable.

Una altra cosa realment perillosa, i carregós quan es reitera en el temps i en la quantitat, són els hoax.

Un hoax és en general una informació falsa amb la finalitat de crear confusió entre la gent que el rep. Normalment és distribuït en cadena pels seus successius receptors pel seu contingut impactant el qual sembla provenir d'una font seria i fiable o perquè el mateix missatge demana ser reenviat. Hoax es podria traduir literalment com engany i amb aquest nom es coneixen les històries que habitualment es difonen per correu electrònic que són falses. La majoria d'aquestes històries fan referència a nous virus. L'únic objectiu d'aquests missatges es difondre's fent servir la bona fe dels usuaris de correu. A diferència del frau el qual té normalment una o diverses víctimes i és comès amb propòsits delictius i de lucre il•lícit, l'hoax té per objectiu el ser divulgat de manera massiva fent ús d' Internet i no sol tenir finalitats lucratives o no és el seu objectiu primari.

Normalment és distribuït en cadena pels seus successius receptors a causa del seu contingut impactant que sembla provenir d'una font seriosa i fiable o perquè el mateix missatge demana de ser reenviat.

Les persones que creen hoax solen tenir algun dels següents objectius:

  • Captar adreces de correu (per enviar spam, virus, missatges amb phishing o enganys a gran escala)
  • Intentar enganyar el destinatari perquè reveli la seva contrasenya o accepti un arxiu de malware.
  • Confondre a l’opinió pública.
Bàsicament, els hoax es divideixen en les següents categories:
  • Alertes sobre virus incurables
  • Missatges de temàtica religiosa
  • Cadenes de solidaritat
  • Cadenes de la sort
  • Mètodes per fer-se milionari
  • Regals de grans companyies
  • Llegendes urbanes
  • Altres cadenes
Un dels hoax reincidents, especialment admirables perquè la gent cau en ells una vegada i una altra a pesar que li'ls advertisca, és la famosa crida patètica d'una mare/pare/amic solidari sobre un xiquet greu que necessita una transfusió o donació d'òrgan. Han arribat a saturar les centraletes de La Fe i a exigir, algun any, notes oficials en premsa a pesar de les quals la gent reincidix i insistix a reexpedir-los.

I és que el tema dels correus té alguna cosa d'hipnòtic, i els que utilitzen l’enginyeria social per a difondre'ls coneixen este fet, així com l'estat de debilitat en què els "bons sentiments" ens posen, especialment per Nadal.

Un altre atac deplorable al nostre correu, però açò ja és "spam", és la sobredosi de powerpoints coents amb gossets, pardalets, gatets, bebitos i altres monades desitjant-nos amor, solidaritat i la resta de meravelles. I no diguem els religiosos, que ens volen convertir i salvar a través d'Internet.

Per favor, no col•laborem en açò. No siguem més estúpids davant de l'ordinador del que ho som en la vida normal, No caiguem en estes estafes i no propaguem estes coses. És bo seguir l'avís següent:

No retransmetes llistes de direccions. Per a això:
  • - Al reexpedir, esborra les direccions d'aquells que t'han enviat a tu el correu
  • - Utilitza les còpies ocultes. En compte de posar els destinataris en "Per a" posa'ls en "CCOO" (Còpies ocultes). Si no veus este encapçalament i tens Explorer, busques l'opció "Veure" del menú i actives "Tots els encapçalaments". En altres correus has de tindre la mateixa versió. Així cada un dels destinataris rep la seua còpia sense saber a qui més li ho has enviat.
  • - Si el teu correu t'exigix que en "Per a" hi hi haja alguna adreça, crea't alguna falsa com per exemple _Aaaaaa. Esta estarà la primera en la llibreta d'adreces, i així quan un virus vullga estendre's a través del teu correu li donarà error. Òbviament, a tu et respondrà a l'enviar-ho que no hi hi ha eixa adreça, però si que ixen les còpies ocultes. I com ja saps que no existix, et rius més...
Recorda que:
  •  - Retransmetre les llistes d'adreces pot col•laborar a l'extensió de virus
  • - A molts dels teus corresponsals no els agradaria que la seua adreça es repartira amb els teus correus.
  • - La repressió ideològica i la classificació de les persones per les seues idees polítiques és un defecte que arrosseguem des de la Inquisició. No col•labores.
I sobretot, seleccioneu el que envieu. Tingueu en compte que vos representa davant de qui ho rep.

No hay comentarios: